zaterdag 30 november 2013

Is (kortegolf) infraroodstraling gevaarlijk?

Het woord straling heeft een negatieve bijklank, dat is duidelijk. Het wordt al snel geassocieerd met radioactiviteit, microgolven  etc...
Infraroodstraling behoort tot het elektromagnetisch spectrum, net zoals radiogolven, microgolven, licht etc.
Toch is de straling niet gevaarlijk. De straling is immers gewoon warmte. Elke warmtebron is daarom per definitie ook een infraroodstraler, en elke infraroodstraler is dus ook een warmtebron. Je kan die 2 dingen niet loskoppelen. Daarom kan je dus ook nooit onderscheid maken tussen een warmtecabine of infraroodcabine of infraroodsauna. Die 2 zijn altijd hetzelfde. Zelfs je lichaam straalt infrarood uit. Verwarmingsbuizen in de grond en muren worden met een infraroodcamera opgezocht. alles wat warm is een infraroodstraler. Enkel de intensiteit van de warmte zal variëren. Hoe hoger in temperatuur de warmtebron is hoe korter de straling, en hoe dieper(max 5 mm!) de warmte indringt. Een kolenkachel is bijvoorbeeld een mooi voorbeeld van een korte golf infraroodstraler. Is deze gevaarlijk? Ja natuurlijk, als je de kachel aanraakt zal je je verbranden. Of indien je er te lang te dicht voor zit. Er is dus enkel een risico verbranding door de warmte. Vloerverwarming is een voorbeeld van een lange golf infraroodstraling.Terug naar de korte golf. Vaak wordt er beweerd dat deze slechts gelimiteerd mag gebruikt worden of enkel door medisch geschoolde mensen, of dat deze aan strenge regels zal onderworpen worden zoals de zonnebanken, of zelfs verboden zal worden.
Het gelimiteerd gebruik: denk aan de kolenkachel, hier is ook geen gelimiteerd gebruik. Stel dat je er te dicht bij zou zitten dan gan je vanzelf wel opschuiven...een natuurlijke limiet dus. Men verwart , al dan niet bewust, de korte golf infraroodstraler met een korte golf radiotherapietoestel, zoals dat in medische settings gebruikt wordt. Deze radiogolf kan gebruikt worden om diepe letsels te bestralen. Deze zijn inderdaad gelimiteerd en enkel door medisch geschoold personeel toe te passen. Deze toestellen voelen op zich echter niet warm aan. De straling wordt niet door warmte opgewekt en heeft dus niets te maken met infraroodverwarming. Maar men maakt hier graag handig gebruik van angst om een commercieel voordeel af te dwingen, door de associatie met infraroodstralers te maken. Totaal onterecht dus. Zoek gerust op google naar deze korte golf radiotherapietoestellen.
Samengevat: infraroodstraling is in geen geval gevaarlijk als 'straling', enkel als warmtebron, bij aanraking indien de temperatuur te hoog is, of indien je er te dicht bij zit wanneer de warmtebron te intens is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten